POWER talk: Media and trafficking: The shift in the public discourse
How has the narrative shifted in Cyprus when it comes to trafficking women?
05/05/2021

The talk is part of the Mediatized Portraits of Women Speaker series. Tonia Stavrinou, a journalist, will talk about her about her experience in covering news related to trafficking on 9 June 2021, 18:00 to 19:00 online. All POWER events will be in Greek.

Συνεχίζουμε τα Μιντιακά Πορτραίτα Γυναικών με μια συζήτηση με την Τώνια Σταυρινού, δημοσιογράφο, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου 2021, στις 6 με 7 μ.μ. διαδικτυακά. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά απαιτείται εγγραφή. Παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα για να εγγραφείτε. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Media και σωματεμπορία: Από τις «πεταλούδες της νύχτας» στις «άτυχες αλλοδαπές»

Η σωματεμπορία στην Κύπρο άκμασε για δεκαετίες με τη νόμιμη σφραγίδα του κράτους. Χορηγώντας την "βίζα καλλιτέχνιδας" για τις γυναίκες που προορίζονταν να εργαστούν σε καμπαρέ το κράτος διευκόλυνε τους σωματέμπορους να παγιδεύουν νεαρές γυναίκες στην πορνεία. Τα καμπαρέ ήταν τότε μια κοινωνικά αποδεκτή αντρική "ψυχαγωγία", οι νεαρές αλλοδαπές γυναίκες αντιμετωπίζονταν στη συλλογική συνείδηση ως "αναλώσιμα" και τα φεμινιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.

Τι ρόλο έπαιξαν τα Μέσα Ενημέρωσης στην ενδυνάμωση της κουλτούρας του πελάτη της πορνείας; Πώς συμμετείχαν στη συγκάλυψη της σωματεμπορίας, συμβάλλοντας στην κανονικοποίηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών; Και πώς τελικά εκείνο το κλίμα μεταστράφηκε και φτάσαμε σήμερα στην ειδησεογραφία που αναγνωρίζει ως έγκλημα την εμπορία προσώπων; Ποιοι άνθρωποι εργάστηκαν σκληρά για να θέσουν το ζήτημα στο προσκήνιο στις πραγματικές του διαστάσεις; Μπορεί αυτή η μεταστροφή στο δημόσιο διάλογο για το θέμα της σωματεμπορίας να καταστεί παράδειγμα και για άλλα ζητήματα;

Βιογραφικό

Η Τώνια Σταυρινού είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στα περιοδικά του εκδοτικού συγκροτήματος «Ο Φιλελεύθερος» και παράλληλα διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα του Σαββάτου. Από το 2012 συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας για θέματα φύλου Δίκτυο Δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Institute For Gender Equality - eige.europa.eu). Από το 2013 μέχρι το 2019 υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού. Τον Δεκέμβρη του 2019 εκλέγηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών και τους τελευταίους έξι μήνες συμμετέχει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
 

The Portraits Of Women’s Empowered Representations (POWER) project and it is funded by US Embassy Cyprus.