POWER Workshop: Images of women and algorithmic inferences on identity
05/05/2021

The workshop is part of the Mediatized Portraits of Women Speaker series. Dr Jahna Otterbacher, from the Open University Cyprus, will explore how algorithms online view and shape women's identity on 26 May 2021, 18:00 to 19:00 online. All POWER events will be in Greek.

Συνεχίζουμε τα Μιντιακά Πορτραίτα Γυναικών με εργαστήριο που θα προσφέρει η Δρ Jahna Otterbacher , από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου 2021, στις 6 με 7 μ.μ. διαδικτυακά. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά απαιτείται εγγραφή. Παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα για να εγγραφείτε. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Όποια είναι όμορφη είναι και καλή» Εικόνες γυναικών, ταυτότητα, και αλγοριθμικές περιγραφές

Η μηχανική όραση, αλγόριθμοι οι οποίοι δέχονται ως είσοδο εικόνες και περιγράφουν αυτόματα το περιεχόμενο της εικόνας, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο τοπίο των μέσων. Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι αυτοί χρησιμοποιούνται στις κοινωνικές πλατφόρμες για να διευκολύνουν την οργάνωση και διαμοιρασμό οπτικών πληροφοριών ή στο χώρο του μάρκετινγκ για σκοπούς έρευνας σχετικά με τις οπτικές προτιμήσεις των καταναλωτών σε ψηφιακά περιβάλλοντα. Στην παρούσα παρουσίαση, θα εξετάσουμε πώς η αυξανόμενη επιρροή της μηχανικής όρασης στα μέσα ενημέρωσης επηρεάζει την ταυτότητα των γυναικών. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε μια κατηγορία αλγορίθμων που εκχωρεί αυτόματα περιγραφικές ετικέτες σε μια δεδομένη εικόνα. Η έρευνα της ομάδας μας έχει ανακαλύψει συστηματικές προκαταλήψεις στις συμπεριφορές αυτών των αλγορίθμων, με τρόπους που διαιωνίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα, π.χ. το ότι ορισμένες φυλές γυναικών είναι πιο όμορφες από άλλες ή ότι οι πιο όμορφοι άνθρωποι είναι και οι πιο «καλοί». Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στην τεχνολογία της μηχανικής όρασης και μια επισκόπηση των ερευνητικών μας ευρημάτων, οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από την ομάδα μας, το OpenTag, με το οποίο θα μελετήσουν τις συμπεριφορές των αλγορίθμων της μηχανικής όρασης, με ένα «κριτικό μάτι».

Βιογραφικό

Η Δρ. Jahna Otterbacher είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚυ). Συντονίζει το Κυπριακό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (ή «CyCAT»). Επίσης είναι μέλος του ερευνητικού προσωπικού του κέντρου αριστείας «CYENS» που συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Transparency in Algorithms Group». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου – εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

The Portraits Of Women’s Empowered Representations (POWER) project and it is funded by US Embassy Cyprus.