POWER Workshop: A critical glance at women and the media
How can we "read" gender representations with a critical eye?
05/05/2021

We begin the Mediatized Portraits of Women Speaker series with a workshop by Maria Angeli, Mediterranean Institute of Gender Studies, on 12 May 2021, 18:00 to 19:00 online. All events will be in Greek. 

Ξεκινάμε τα Μιντιακά Πορτραίτα Γυναικών με εργαστήριο που θα προσφέρει η Μαρία Αγγελή, από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου 2021, στις 6 με 7 μ.μ. διαδικτυακά. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά απαιτείται εγγραφή. Παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα για να εγγραφείτε. 

Θα ακολουθήσει ηλεκτρονικό μήνυμα με τον σχετικό σύνδεσμο για το εργαστήριο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Μια κριτική ματιά στο φύλο και ΜΜΕ

Στην παρουσίαση θα μιλήσουμε για την αναπαράσταση των φύλων στα ΜΜΕ, με εστίαση το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο των ΜΜΕ (Global Media Monitoring Project). Το GMMP είναι η μεγαλύτερη και η μακροβιέστερη έρευνα στον κόσμο για το φύλο στα ΜΜΕ. 

Η Μαρία Αγγελή, που είναι η συντονίστρια της έρευνας GMMP στην Κύπρο, θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας GMMP. Θα μας μιλήσει για το πώς βλέπουμε τα ΜΜΕ με τον φακό του φύλου, αναλύοντας την αναπαράσταση και την απεικόνιση των φύλων στις ειδήσεις των ΜΜΕ.

Τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν: 

- Πώς παρουσιάζονται τα φύλα στα ΜΜΕ ανά τον κόσμο; 

- Πώς κατανοούμε και αποδομούμε τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις στα ΜΜΕ; 

- Πώς η μεθοδολογία της κριτικής ματιάς μετουσιώνεται σε ένα ενεργό κοινό που απαιτεί δικαιότερα ΜΜΕ; 

Βιογραφικό

Η Μαρία Αγγελή είναι κοινωνιολόγος, ερευνήτρια και συντονίστρια προγραμμάτων στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φύλο στα ΜΜΕ και συντονίζει στην Κύπρο το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο των ΜΜΕ, που είναι η μεγαλύτερη και μακροβιέστερη έρευνα για το φύλο στα ΜΜΕ. Προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της σε θέματα ισότητας των φύλων  στον τομέα του πολιτισμού ως μέλος της ομάδας εργασίας OMC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και είναι ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας για τις γονικές πολιτικές. Συμμετέχει στην ομάδα εργασίας για την ισότητα των φύλων του Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έχει υπηρετήσει για 5 χρόνια ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Αξιολόγησης Βιοϊατρικής Έρευνας. 

Εκπαιδεύει ομάδες δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών για ζητήματα ισότητας των φύλων και έχει συντάξει και συνεισφέρει σε μια σειρά δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών εκθέσεων, κεφαλαίων βιβλίων και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά.

The Portraits Of Women’s Empowered Representations (POWER) project and it is funded by US Embassy Cyprus.